Jongerenwerk in school
“Ik ken de jongerenwerker al van vroeger, leuk om het nu hier ook op school te zien”
Om alle jongeren te bereiken die baat hebben bij hulp of begeleiding, talentontwikkeling en werken aan een toekomstperspectief, moet het jongerenwerk daar zijn waar de meeste jongeren zijn en waar zij het meeste van hun tijd besteden: op school.
Onze jongeren- en meidenwerkers zijn ook op de middelbare scholen in Amsterdam Zuidoost en Oost te vinden. Zo zitten we op het Bindelmeer College, de Dreef, Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer, het Ir. Lely Lyceum, Altra College Zuidoost en het Orion College Amstel.
Heb je een idee voor je school, kan je extra hulp gebruiken bij schoolvaardigheden of wil je gewoon een praatje maken? Zoek dan onze jongeren- en meidenwerkers op! Ben je benieuwd naar wie er op jouw school werkt? Check hieronder!
Jongerenwerk in school in de media
In editie 89 van de Zuidoost&Meer stond een artikel over ons jongerenwerk in school. Bekijk het hier in de krant of lees het artikel hieronder.
Jongerenwerk in school: een win-win situatie
Lopend door het Bindelmeer College is duidelijk dat jongerenwerker Charro er helemaal thuis is. Het is half twee op een woensdagmiddag en de school is rustig. Er lopen een aantal leerlingen rond of ze zitten in de bibliotheek en de directeur komt ook nog even langs. Iedereen groet Charro en Charro groet iedereen.
Het Bindelmeer College is een vmbo-school in Bijlmer Centrum. Charro is (ambulant) jongerenwerker in Bijlmer Centrum. Ruim 23 jaar geleden is hij begonnen bij wat later bekend werd als Swazoom Welzijn. Vanuit Venzo&Swazoom Welzijn werkt Charro samen met Daniëlle als jongerenwerker in school op het Bindelmeer College. Ze zijn herkenbaar op school en in de wijk. Dat is fijn; ze kennen de jongeren van de wijk, van school of vanuit de buurtcentra. Dus wanneer die jongeren naar het Bindelmeer College gaan, zien ze al bekende gezichten. En dat kan fijn zijn! Hierdoor is de samenwerking zowel voor de school als de jongerenwerkers echt een win-win situatie.
Charro vertelt dat de jongerenwerkers bij voorkeur een praatje maken met alle leerlingen. Wat ze vaak meemaken is dat de jongeren uit zichzelf naar hen toekomen, omdat ze even willen praten of behoefte hebben aan een luisterend oor. Ook de docenten benaderen de jongerenwerkers. Soms voor coachingstrajecten voor leerlingen, maar ook voor een kort gesprek om even extra input te krijgen. “De sfeer op de school naar elkaar en de leerlingen toe is warm en waarderend. Wij benoemen liever niet wat fout gaat, maar wat anders en beter kan of had gekund. Wat we zeker niet minder belangrijk vinden is om complimenteus te zijn. Wij zijn daarin wel een barrière aan het doorbreken, door aan te geven wat goed is en gaat. Complimenteer die kinderen wanneer ze dat verdienen” aldus Charro.
De jongerenwerkers in school lopen door het gebouw en zijn aanwezig en bereikbaar. Door gesprekken, coaching en activiteiten op maat kunnen de jongerenwerkers dat bieden waar jongeren behoefte aan hebben. Dit doen Charro en Daniëlle ook in overleg met de zorgcoördinator. Ze hebben een sterke samenwerking met de netwerkpartners in school, zoals het regulier jongerenwerk, organisaties als Elance, het OKT, teamleiders, de zorgcoördinator en leerplicht. Ook de samenwerking met de directeur van het Bindelmeer College is heel goed. De lijnen worden kort gehouden. “We zijn weliswaar extern, maar intern worden we beschouwd als intern en één team.”
Omdat de jongerenwerkers zo goed in contact staan met de leerlingen, worden zij ook wel eens door de zorgcoördinator gevraagd om een huisbezoek te doen. Bijvoorbeeld wanneer een leerling al even niet op school is gezien. Op deze manier krijgen de leerlingen een warm en veilig gesprek en wordt besproken wat nodig is voor terugkeer naar school. Vaak zijn de leerlingen daarna weer op school. Dit is dan eigenlijk een voortraject van leerplicht, zo wordt voorkomen dat die erbij betrokken moeten worden.
Door het jongerenwerk in school kunnen jongeren zich uiten, met extra coaching en begeleiding en mogen en kunnen ze zichzelf zijn. Charro: “Je krijgt de mogelijkheid om je eigen creatieve zelf te zijn op deze school. Op veel plekken word je toch wel beperkt om jezelf te zijn. Maar als je je eigen creatieve zelf mag zijn en dat kan ontdekken en mag laten zien en dat gewaardeerd wordt: dat is zo mooi.”
Deze tekst is geschreven en gepubliceerd toen de organisatie nog Venzo&Swazoom Welzijn heette.