Meidenwerk

Bekijk de activiteiten!

“Soms is het fijn om even alleen met vriendinnen onder elkaar te zijn.”

Tijdens de activiteiten van het meidenwerk kom je samen met andere meiden bij elkaar. Hier kun je op je gemak ervaringen uitwisselen, nieuwe dingen leren en gezellig met elkaar optrekken, zonder dat daar jongens bij zijn. Soms is het fijn om je even te kunnen terugtrekken uit de gemengde groep en je eigen ding te kunnen doen.

Vriendinnen of meiden onderling begrijpen elkaar vaak beter en hebben soms andere interesses dan jongens. Tijdens de meidenactiviteiten kun je dan ook onderwerpen bespreken die meer op je eigen leefwereld aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als mode, make-up, relaties of school. Dingen waar je misschien liever niet over praat als er jongens bij zijn.

Daarnaast bieden de activiteiten van het meidenwerk ook ruimte voor andere bezigheden. Zo is het soms leuker om alleen met je vriendinnen te dansen of te koken, dan met een gemengde groep. Je kunt dan op je gemak je creativiteit de vrije loop laten en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

De meidenwerker speelt hierbij een belangrijke rol. Deze luistert goed naar jouw ideeën en wensen en probeert deze samen met jou en de andere meiden waar te maken. De meidenwerker staat voor je klaar om je te ondersteunen bij het bereiken van jouw doelen en dromen.

Heb je ook zin om nieuwe vriendinnen te maken en lekker ongestoord je eigen ding te doen? Kom dan snel langs bij de activiteiten van het meidenwerk van Vivell. Bekijk snel onze activiteitenagenda en meld je aan!

zuidoost

Meidenwerk in de media

In editie 90 van de Zuidoost&Meer stond een artikel over ons meidenwerk. Bekijk het hier in de krant of lees het artikel hieronder.

Meidenwerk: een plek voor jezelf

Meidenwerk is een onderdeel van het kinder- en jongerenwerk. Het is het deel dat inzoomt op de belevingswereld en behoeften van meiden in bepaalde leeftijden. Dit keer gaan we op de werkvloer van Venzo&Swazoom Welzijn in gesprek met meidenwerker Tam, over het meidenwerk en haar belevenissen.

Begin dit jaar begon Tam na haar afstuderen als meidenwerker en ambulant jongerenwerker in Gaasperdam. Een paar jaar geleden had ze vanuit haar opleiding Social Work, richting jeugd, al stagegelopen bij de organisatie, toen vooral in Anansi, waar ze onder andere de activiteit Cooking Queens organiseerde in samenwerking met Elance.

Veilige plek
Op de vraag wat meidenwerk is, geeft Tam verhelderend antwoord: “Meidenwerk is simpel gezegd een stukje jongerenwerk en daarbij inzoomt op de behoeften van meiden binnen dezelfde leeftijdscategorie. Meiden tussen tien en achttien jaar maken een heleboel mee: de pubertijd, persoonlijke en thuissituaties. En zij verdienen een veilige plek waar zij ondersteund worden in die groei naar volwassenheid.” Meidenwerk overlapt deels met kinderwerk; sommige meiden zijn meegegroeid vanuit kinderwerkactiviteiten. De meiden die meedoen aan activiteiten van meidenwerk, zitten vaak al op de middelbare school. En hebben dan al een behoorlijke verandering meegemaakt. “In de basisschooltijd is iedereen meer hetzelfde, meer een geheel. En dan kom je op de middelbare school. En dan gaan ze zich ontwikkelen. Dan worden ze hun eigen ik. En tegelijkertijd proberen ze bij de groep te horen.”

Omgangsvormen
Als meidenwerker dat managen en veiligheid kunnen bieden binnen een groep, zodat ze hun muren kunnen laten zakken, kan van tijd tot tijd best een uitdaging zijn. Tam merkt op dat meiden in groepsverband best pittig kunnen zijn, maar in één op één contact een stuk zachter. The Safe Space is een activiteit die Tam op de woensdagen organiseert in Holendrecht, waar, zoals de naam al zegt, een veilige ruimte wordt geboden aan de deelnemers. Het is een redelijk vaste groep die nu op de woensdagen aanwezig is. Soms nemen deelnemers iemand mee en zo kan de groep groeien. In deze activiteit kunnen de meiden, tussen de tien en veertien jaar, zichzelf zijn en vrijuit spreken. Er worden verschillende onderwerpen besproken, maar jezelf zijn is vooral belangrijk. Binnen The Safe Space heeft elk meisje een eigen schrift waarin zij werken tijdens de bijeenkomsten. Hierin hebben ze ook de de regels en omgangsvormen die ze gezamenlijk hebben vastgesteld opgeschreven. Het verbeteren van de omgangsvormen van jongeren onderling, dus ook de meiden, is een uitdaging die Tam graag aangaat. Ze stimuleert ze hun vriendelijkheid te laten zien.

Ervaring
Tam is blij met de inhoud en doelgroep van haar werk. “Er is een meisje dat pas sinds een jaar in Nederland woont. Zij doet mee aan de activiteit 24 vision/schrijf je eigen verhaal. En dat zij dat dan doet in het Nederlands en al best sterk…Soms vraagt ze hoe je iets schrijft, maar het verder gewoon rocken. Daar word ik echt blij van! Ik kwam er pas later achter dat ze pas een jaar in Nederland is!”
Door ambulant te werken, waaronder flyers uitdelen op straat over activiteiten, komen kinderen en jongeren naar de activiteiten van Tam en haar collega’s. “Dat je dan een groepje kinderen of jongeren ziet en die dan vertelt over de eigen activiteiten en dat ze dan elkaar aankijken en zeggen: zullen we gaan? Dat is leuk.”

Belangrijk om te weten is dat meidenwerk niemand uitsluit; het staat open voor eenieder die zich in die context thuis voelt.

Deze tekst is geschreven en gepubliceerd toen de organisatie nog Venzo&Swazoom Welzijn heette.